Tammo 80

Home / Weblog / Java / Reizen / Taalverhaspelingen

29 December 2006

Kniepertjes

KniepertiesHet is bijna Oud & Nieuw, dus het is weer tijd voor kniepertjes. Volgens Drentse wijsheid, die tegenwoordig zelfs op Wikipedia is te vinden, zijn de kniepertjes in voor de jaarwisseling nog plat, en worden ze daarna opgerold. Dat geeft mij mooi even de tijd om te oefenen op dat oprollen, want dat is nog zo makkelijk niet. Maar platte kniepertjes gaat prima. Ik heb een wafelijzer gekregen van mama, en Jan-Jaap heeft geholpen met het bakken. Dus nu zit ik met een stapel van 50 kniepertjes. Kom gerust even proeven.

Morgen spekdikken, vanwege mijn Ter Apelse roots (als je vanuit Ter Apel naar Groningen gaat kom je over de Kielsterachterweg waar het bord “80 Tammo” staat). En omdat spekdikken lekker zijn natuurlijk.

Groot slem (niet)

Ik kom net terug van een avondje bridgen met de inmiddels vaste club (Maarten, Guus en Maaike). Het ging redelijk, in ieder geval naar verwachting. Maaike had een boekje met spellen gekocht, waarin je kan zien wat anderen op dezelfde hand hebben gespeeld. Maar vaak was er niemand die het met ons eens was, dus dan heb je aan zo’n boekje ook weer niet al te veel. En zo’n boekje is ook wel confronterend. Daarom was in ieder geval ik blij dat we gewoon gingen schudden, waarna ik de volgende hand kreeg:

Q J 4

5

A H V B

A H V 10 7

(De volgende paragraaf is misschien alleen voor bridgers interessant.) Ik dacht met 22 punten een gemiddeld sterke hand te hebben, dus bood 2 (want 2 heeft een andere betekenis). Maarten ging vervolgens naar 3SA, waaruit ik kon concluderen dat hij niet echt ruitensteun had, maar wel lekker wat punten. Ik besloot m’n klaveren nog maar eens te melden, en zo kwamen we op 4, 5. Helaas. Er zat namelijk zo veel meer in, gezien Maartens hand:

A K

A 10 9

9 8 7

B 6 5 4

Ik heb meteen maar alle slagen geclaimd, hoewel dat ook wel weer wat erg dapper was. Maar alle slagen waren wel voor mij, en omdat Maaike zo aardig was de 5 te doubleren hebben we nu heel veel punten. Achteraf had ik uit Maartens 3SA moeten afleiden dat hij dus alle plaatjes had die ik nog nodig had, dus had ik op z’n minst klein slem kunnen bieden. Helaas. Had ik nu maar m’n huiswerk gedaan en geleerd over de Blackwood-conventie.

27 December 2006

Kerst

Vrolijk kerstfeest! Ik zit in Drenthe, maar alle inbrekers die hier misbruik van willen maken moeten wel bedenken dat de pitbull Fikkie achter de deur zit en de buren m’n huis in de gaten houden. Wat doe ik zoal met Kerst? Lekker eten, de kerstpuzzel van het Dagblad van het Noorden maken, de kerstpuzzel van Vrij Nederland maken (inmiddels beide helemaal opgelost), en lekker eten natuurlijk: speciaal voor de Kerst zat er een klontje roomboter door de boerenkool.

Verder wordt er gespeeld: gesjoeld, gebiljart, gebarricaad, maar vooral geboerenbridget en hopelijk zo nog een potje geklaverjast. Dus wat mij betreft een vrolijk kerstfeest.

12 December 2006

File?

File in Oosterhesselen?Arthur meldde mij net dat hij ‘s ochtends Goedemorgen Nederland kijkt. Op zich al schokkend genoeg, maar er is meer. Zo vertelde hij ook dat vanochtend in de file-informatie gemeld werd dat er file stond voor Oosterhesselen. Dat dit wereldnieuws aan mij voorbij is gegaan… Kan iemand mij de details mailen? Ik heb geen site met historische file-informatie kunnen vinden.

Update: Ik heb even teruggekeken op internet, het ging om een flitser die op de snelweg tussen Oosterhesselen en knooppunt Holsloot stond. Oosterhesselen ligt 5 kilometer van die snelweg, maar globaal was de informatie wel correct.

8 December 2006

No mail today

Voor iedereen die geprobeerd heeft vandaag een mailtje te sturen: dat heb ik nog niet ontvangen, maar ik lees het maandag. Er wordt in het wiskundegebouw verbouwd, en daarbij heeft iemand de glasvezelkabel van het internet doorgeknipt. Daardoor kan ik geen mail meer ontvangen. Je kunt me natuurlijk wel even bellen (mocht er iets dringends zijn en je nog niet zelf op dat idee was gekomen).

Update: Inmiddels, ruim een dag later, is de mail weer in de lucht, hoezee.

7 December 2006

Decemberpuzzel

Oplossing decemberpuzzelMisschien een beetje flauw om op internet te zetten, maar ik heb de decemberpuzzel van het NRC opgelost (samen met Rogier). De deadline is vanmiddag verstreken, en het leek me zonde om de mooie oplossing die we hebben ingestuurd voor mezelf te houden. Bij dezen. Ik heb er een hoop van geleerd (door veel te google-en ook). Een puzzel voor de geachte lezer: wat betekenen de kleuren?

4 December 2006

Ingezonden mededeling

Af en toe schrijf ik ook wel eens iets anders dan een weblogberichtje. Zoals een ingezonden mededeling aan het U-blad. (Van een proefschrift is het nog niet gekomen.) Ziehier mijn reactie op het artikel Ik ben een Binge-drinker, jij niet dan?:

In het artikel ‘Ik ben een binge-drinker, jij niet dan?’ uit Ublad 11 (23 november) wordt aan het eind een opsomming gegeven van bevindingen van het Trimbos instituut. Een van deze punten is: “Tien procent van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 69 jaar is een probleemdrinker; hiervan is 17 procent man, en 14 procent vrouw.”

Ik vraag me af wat het geslacht is van de overige 69 procent. En hoeveel de schrijver van het artikel op had.

Update: Ook Vincent heeft een reactie geschreven op dit artikel:

>Mijn complimenten voor het aansprekende en bij vlagen schokkende artikel over alcoholgebruik onder studenten (U11, 23 november). Vooral de statistiekjes van het Trimbos Instituut en alcoholinfo.nl spreken tot de verbeelding.

Jammer alleen dat het meest schokkende feit niet wat meer aandacht krijgt en slechts door een (eenvoudig) rekensommetje uit de NIGZ-gegevens is af te leiden: 2/3 van de studenten is man en slechts 1/3 vrouw! (Dit is de enige manier om op gemiddeld 16 glazen te komen, als mannen er 20 drinken en vrouwen 8).

Ik had gedacht dat de man/vrouw-verhouding onder studenten anno 2006 toch wel wat meer gelijkgetrokken zou zijn! Heeft u een verklaring voor deze opmerkelijke ongelijkheid? Misschien kunt u daar in een volgende aflevering van het onvolprezen Ublad een artikel aan wijden.

Vincent v.d. Noort

We nemen ons voor voortaan wekelijks op in het U-blad genoemde cijfers te reageren.

1 December 2006

Bizarre bridge-bug

Voor mijn nieuwe bridge-avontuur heb ik het ACOL biedschema nodig. Dat had ik even geprint. Vraag niet waarom, maar daarvoor moet ik het converteren van Word-formaat naar PDF-formaat naar PostScript-formaat. Voor die laatste stap gebruik ik Acrobat Reader, zie hieronder het resultaat voor twee versies van Acrobat Reader. Zoek de drie verschillen.

ACOL-bug

23 November 2006

Bridge

Ik heb weer hobby’s! En meteen twee, ik pak het grondig aan. Wellicht begin ik in februari aan een beginnerscursus acrobatisch rock-‘n-roll, dus ik ben nu vast bezig met een EHBO-cursus (want…). Elke dinsdagavond zit ik met een club anderen te oefenen op het aanleggen van stompverbanden, al dan niet hydrofiele zwachtels, en het altijd moeilijke vingerverband. Binnenkort heb ik examen, ik krijg nu al de zenuwen.

Verder ben ik begonnen aan een cursus bridge. Charlene heeft mij en Maarten overtuigd dat wij dat ook willen leren, en dus doen wij dat. De cursus, van vereniging Dombo, is elke maandag in een fors afgelegen sporthalletje, aan de andere kant van een troebel slootje. Als we niet worden afgeleid door een horde stampende judoka’s op de bovenverdieping oefenen we speciaal gestoken oefenspelletjes, en proberen we de biedtaal te leren. Zo betekent 2♣: “Heb jij toevallig 4 harten of schoppen in handen?” waarop Maarten kan antwoorden 2: “Nee, sorry“. Momenteel hebben we hier allebei nog een woordenboek voor nodig. Als ik in dit tempo doorleer, ben ik tegen de tijd dat ik in het bejaardentehuis zit zeker klaar om een fatsoenlijke pot mee te spelen.

19 November 2006

Smart

Cafe AverechtsLeve de smartlap. Het is dit weekend weer smartlappenfestival in Utrecht, en ik ben er geweest. Guido had een plan gemaakt, maar toen er geen plek meer was bij Sjonnie Wiener en de Schnietsels zijn we, samen met Peter, doorgefietst naar Averechts, waar Peters musicalclub Amuze zou optreden. Toen we binnenkwamen waren ze net aan het soundchecken, maar dat was al zo mooi dat er alom geapplaudisseerd werd. Omdat we vroeg waren, konden we eerste rang gaan zitten, aan tafel bij een van de Drie Dieven. Van weggaan was dus geen sprake meer.

Amuze was groots als vanouds. Veel liedjes herkende ik uit eerdere musicals, maar er was ook nieuw repertoire. En meezingers natuurlijk! De drie dieven hadden oudere smartlappen, waaronder de ware tranentrekker Het broekje van Jantje. Diep triest!

Het originele plan van Guido voor de avond (dat ten dele is gelukt):

Hoi Utrechters,
Wie heeft er voor vanavond nog geen plannen en zin om mee te gaan naar het smartlappenfestival?
Gewoon één of twee kroegjes, niet te laat en niet te dronken. ;-)
groetjes,
Guido

Oudere berichten »