Tammo 80

Home / Weblog / Java / Reizen / Taalverhaspelingen

22 November 2011

Unicode

Ik ben een fan van het artikel The trouble with em ‘n en (dat schreef ik eerder al eens. Soms is het lastig om het juiste afbreek- dan wel gedachtestreepje in te voegen. Daarvoor moet je of een slim Office-pakket hebben – slimmer dan Microsoft Office – of de Unicode-codes van de betreffende streepjes uit je hoofd kennen. Omdat mij het laatste niet lukt hierbij een spiekbriefje:

Afbreekstreepje 2010
Vast afbreekstreepje 2011
Minteken (voor Excel) 2012
En-streepje 2013
Em-streepje 2014
Minteken (binaire operator) 2212
Plusteken + +
Keerteken × 00D7

Om deze tekens te typen gebruik ik de sneltoets Alt+[plus op numpad]+code. Om dat werkend te krijgen moet je wel iets in het register aanpassen (method 1 op deze pagina).

(Nog) meer details op de site van Jukka Korpela

24 May 2010

Kassa

Naar aanleiding van mijn voetbalplaatjesavontuur werd ik onlangs gebeld door iemand van het tv-programma Kassa. Zij wilden, in het kader van het komende WK, de verzamelacties van alle supermarkten met elkaar vergelijken. En of ik dan kon uitrekenen hoe lang het duurde voordat je alle ‘gadgets’ compleet had.
Helaas, helaas, was ik vorige week op vakantie, dus heeft Vincent het voor Kassa doorgerekend, aangevuld met wat simulaties die ik onderweg heb gedaan. We werden in de uitzending maar kort genoemd (van 23:30 tot 24:42 in het filmpje), maar op de site staat al een uitgebreider verhaal, inclusief het document waarin Vincent de resultaten toelicht.

Kassa

28 February 2010

Boggle-oplosser

BoggleJaren geleden heb ik eens een Boggle-oplosser geprogrammeerd in PHP. Er stonden al een hoop andere op internet (Untangle, NetBoggle, Boggle Solver, Automated Boggle Solver, en nog veel meer), maar toch niet helemaal wat ik zocht. Om te beginnen vinden de meeste alleen Engelse woorden, en speel ik Boggle in het Nederlands. En verder was de layout van een stel andere net niet mooi genoeg naar mijn wensen.

Natuurlijk vond ik het ook leuk om eens een stukje te programmeren. De maker van een van de bestaande programma’s heeft een uitgebreide beschrijving van de werking van zijn programma online gezet. Deze beschrijving heb ik uitgewerkt in een objectgeoriënteerd stukje PHP. Nu is PHP een geïnterpreteerde computertaal, en daardoor niet ontzettend snel. Toen ik mijn code op mijn studentenwebsite bij Wiskunde zette, was het altijd spannend of de oplossing binnen 30 seconden te voorschijn kwam. Na 30 seconden stopte de webserver (grit) namelijk met rekenen. Daardoor heeft de solver nooit het grote publiek bereikt.

Inmiddels, 6 jaar later, is mijn website al drie keer verhuisd, en ook de boggle-machine is er nog. Ik heb ‘m vanochtend even aangepast aan de nieuwste PHP-eisen, waardoor hij het weer doet. En gelukkig is de computer van m’n huidige website-hoster een stuk sneller dan ollie.

Het programma, nog steeds met de werknaam losop.php is te gebruiken via http://www.tammo80.nl/losop.php?board=aagrmvndifesarte. Om een ander boggle-bord te proberen, moet je de letters in het adres aanpassen (daar heb ik nog geen mooie interface voor gemaakt, maar wie weet).

Update 2014: Ik heb nu ook een iPhone-variant gemaakt: . Je kunt met je iPhone automatisch de letters scannen, en ziet het resultaat dan ook in de app.

26 August 2009

Op de voorpagina

CrackbookWoeha! Terwijl ik op vakantie was, stond een foto van mij op de voorpagina van de (digitale) Sydney Morning Herald. Het is een foto van mijn Macbookje, toen er een barst in zat. Dat gebeurt bij meer Macbooks, daarom worden ze ook wel Crackbooks genoemd. Mijn Macbook is trouwens keurig door Apple gerepareerd. De Sydney Morning Herald heeft mijn foto van Flickr gehaald. Daarbij is trouwens wel de licentie van mijn foto geschonden: ze hebben m’n naam niet genoemd.

Over die licentie gesproken: mijn eerste artikel is verschenen, en mag (onder vermelding van de auteursnamen) vrij verspreid worden.

Update: Na een e-mailtje heeft de Sydney Morning Herald netjes m’n naam toegevoegd.

24 August 2009

Gastblogger

Vanochtend stond in de krant een artikel over spookblogs. De schrijver van dat artikel definieert dat als blogs die meer dan een week niet geüpdatet zijn. Strikt genomen was mijn blog dus tot voor zeer kort overleden.

Er is natuurlijk een reden voor de lange inactiviteit, die ik al eens eerder genoemd heb: ik had het te druk met leuke dingen doen. Daardoor is de achterstand dubbel zo hard opgelopen: enerzijds schreef ik niet en anderzijds beleefde ik heel veel leuke dingen.

Nu dient zich een mooie oplossing aan: Brenda (professioneel schrijver) heeft voorgesteld om m’n blog te reanimeren! En ik ga snel even wat leuks doen.

12 June 2009

Verhuisd

Vanochtend is, in alle stilte, deze website verhuisd naar een nieuwe provider. De oude provider bood maar 50 Mb opslagruimte, wat met de MP3’tjes die ik nog wel eens maak niet genoeg is. Als er problemen zijn door de verhuizing hoor ik het graag.

20 March 2009

Voetbalplaatjes 3: Radio Rijnmond

Naar aanleiding van het bericht in het AD gisteren, was ik vanochtend te horen in een heus interview met Radio Rijnmond.

12 March 2009

Meer voetbalplaatjes

1655 voetbalplaatjesNaar aanleiding van mijn artikel in De Pers werd ik dinsdag gebeld door een meneer van het Ublad (de Utrechtse universiteitskrant). Of ik het nog iets uitgebreider kon vertellen. Nou, jawel hoor. Ziehier het resultaat.

De reporter wilde erg graag weten wat mijn voetbalclub was, dus ik heb maar gezegd dat dat VIOS is. Daar heb ik zelfs nog gevoetbald, ik heb het tot de D’s geschopt. Toen ben ik gestopt, omdat ik altijd madeliefjes zat te plukken op het veld.

Update: Het AD heeft het bericht van het U-blad overgenomen.

3 March 2009

Voetbalplaatjeswiskunde

VoetbalplaatjeEen tijdje geleden heb ik, naar aanleiding van een vraag van Brenda, eens uitgezocht hoe het zit met de voetbalplaatjes van Albert Heijn. Haar vraag was als volgt:

Moi jong! Teun vraagt zich af hoeveel AH-voetbalplaatjes je moet sparen om de 270 plaatjes compleet te krijgen (5 plaatjes per zakje, uitgaande van een gelijke verdeling van plaatjes). Heb jij enig idee? Hij denkt zelf 1,5 x zoveel, ik vermoed meer. x Brenda

Ik heb het meteen even uitgezocht. Eerst heb ik het op een kladblaadje geprobeerd, toen heb ik toch maar even een simulatieprogrammaatje gemaakt, dat virtueel een miljoen albums volspaart. Al snel leverde dat het antwoord: je moet gemiddeld 1668 plaatjes sparen voor een vol album. De volgende dag wist Jeroen dit alsnog op een kladblaadje uit te rekenen. Hij redeneert als volgt.

Als je al k verschillende plaatjes hebt, is de kans dat je een nieuw kaartje krijgt 270 – k / 270 (er zijn immers 270 – k plaatjes waarin je geïnteresseerd bent, en 270 totaal). Het verwachte aantal kaartjes dat je moet pakken voordat je een nieuw kaartje pakt is 270 / 270 – k. Dus als je nog maar k=0 kaartjes hebt, is het verwachte aantal kaartjes dat je moet sparen voor je een nieuw kaartje krijgt precies 270 / 270 – 0 = 1. Dûh. Maar als je al k=269 kaartjes hebt moet je dus gemiddeld 270 / 270 – 269 = 270 kaartjes pakken voordat je je laatste kaartje pakt. Het verwachte totale aantal kaartjes dat je moet pakken is nu:

270 + 270 + 270 + + 270 + 270 + 270 = 1668
270 269 268 3 2 1

Dat komt dus overeen met wat de simulatie opleverde. Maar omdat ik het simulatieprogrammaatje toch had liggen, heb ik het gebruikt voor een iets moeilijker scenario. De klantenservice van de Albert Heijn wist me namelijk te melden dat in elk zakje vijf verschillende plaatjes zitten. Dat is natuurlijk voordelig voor de spaarders. Maar het helpt niet veel: volgens de simulatie moet je nu gemiddeld nog steeds 1655 kaartjes sparen voor een vol album.

Vincent vroeg zich af of het veel zou helpen om samen te werken: hoeveel kaartjes moeten twee mensen sparen om twee albums vol te krijgen? Of hoeveel kaartjes moet een klas van 20 kinderen sparen om 20 albums vol te krijgen? Dat staat in het plaatje hieronder.

Samenwerken loont

Na hier een paar uur werk in gestoken te hebben dacht ik dat ik dit resultaat ook wel met anderen kon delen. De persvoorlichter van de universiteit was meteen enthousiast, en wist het geplaatst te krijgen in De Pers van vanochtend:

Artikel in De Pers

Update: Nu ook op pauze.nl en zelfs op Kidsweek. Naar aanleiding daarvan ook in Elsevier Retail (“Dat heeft Dijkema uitgerekend in opdracht van Kidsweek”), en naar aanleiding daarvan op zibb.nl, b2bcontact.nl.

27 February 2009

Inbraak

Een minder vrolijk bericht: gisteren is er bij ons thuis ingebroken. De daders (twee jochies op een zwarte scooter) hebben rond half zes een baksteen door het raam gegooid en m’n oude iBook van tafel gegrist. Binnen een minuut waren ze weer weg. Althans, dat vertelde de buurvrouw, ik zat zelf in Amsterdam. Voor de volledigheid de toedracht, zoals die door de zeer behulpzame politie uit mijn mond is opgetekend.

Ik kan u alleen vertellen dat ik gezien heb dat een ruit aan de zijde van de Surinamestraat ingegooid is. Dat de ruit is ingegooid leidde ik af uit het feit dat een klinker in de woonkamer ligt die er niet lag toen ik de woning verliet. Verder heb ik gezien dat een witte laptop die op het tafeltje voor de bank lag weg is genomen.

Ter volledigheid even het serienummer van de laptop: 4H51811GS87.

Update: Volgens RTV Utrecht (of eigenlijk volgens het persbericht van de politie) is een van de daders, een jongen van 16, in de kraag gevat.

Oudere berichten »