Tammo 80

Home / Weblog / Java / Reizen / Taalverhaspelingen

26 February 2010

Klompendans

Donderdag begon in Den Haag het Surinamefestival. De opening bestond uit een groot dansspektakel met dansen uit allerlei culturen. Onder andere de Nederlandse, vertegenwoordigd door Pieremachochel. En ik was erbij.

7 November 2009

Speeldoosje

Het project van vorige week: het Noorse verjaardagsliedje Hurra for deg op een “programmeerbaar” speeldoosje. Ziehier het resultaat:

11 January 2009

Op het ijs

Het heeft gevroren! Eindelijk kon ik gisteren m’n schaatsklompen proberen, die ik een jaar of 10 geleden gekregen heb van Sinterklaas, die ze bij een smid in Diphoorn had laten maken. Bij de Munt op het ijs trok ik erg veel bekijks. Veel mensen vroegen of het ging, schaatsen op klompen. Nou kan ik sowieso niet (goed) schaatsen, maar ik kwam op m’n schaatsklompen ongeveer net zo goed vooruit als op gewone schaatsen. Dus dat is wel positief, denk ik. Helaas zijn de ijzers tijdens het laatste rondje verbogen, dus ze moeten weer even terug naar de smid.

26 December 2008

Wiskundige zoekt vrouw

Een leuk filmpje van de Wiskundemeisjes, dat ook nog eens een vrij goed beeld geeft van mijn werk.


Wiskundige zoekt vrouw van Ionica Smeets op Vimeo.

20 December 2008

Weekendje Leuven

Paters oblatenArthur zat deze weken in Leuven, en Brenda en ik zijn een tijdje geleden een weekendje op bezoek geweest. Hij logeerde in een voormalig klooster, waar broeder Omer de dienst uitmaakte. Arthur had geregeld dat wij ook in het klooster mochten logeren, maar had gewaarschuwd dat het erg klein was: hij woonde twee maanden in een kamer van zes vierkante meter. Echter, omdat Brenda en ik met z’n twee├źn zijn, kregen we een grotere kamer, ongeveer zo groot als ons huis. Ik heb zelf bedacht dat het wel de kamer van de abt of moeder overste geweest zal zijn. Het zal wel de abt zijn geweest.

Leuven is overigens met zijn Begijnhof een erg mooie stad. Toevalligerwijs vond in het weekend dat we er waren het Kortfilmfestival plaats. We zijn daar zaterdagavond naartoe geweest, en hebben liefst twaalf korte films gezien: de Europese films Josh, Brakkvan, Zwischen Mauern, Tony Zoreil, Ripple, en de comedy’s Cereal Killer, Goodbye to the normals, Instead of Abracadabra, Rudi 35, La Valise, Check Please en Meine Eltern. Bijna alle films zijn aanraders, behalve Josh (helaas onbegrijpelijk). Het mooist was Instead of Abracadabra, op verzoek kan ik ‘m wel eens navertellen (Chimai!).

BoerenbridgegrafiekIn het klooster hebben we veel boerenbridge gespeeld, met als verrassende uitkomst dat Brenda ook een keer gewonnen heeft. Voor de adembenemend spannende strijd tussen Arthur en mij, zie nevenstaande grafiek.

24 March 2008

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Dit weekend werd ik door mijn stiefoma gewezen op het bestaan van de film Jonathan Livingston Seagull. Het boek uit 1970 gaat over een zeemeeuw. Op internet zijn veel gedenkwaardige citaten uit het boek te vinden, zoals: “The gull sees farthest who flies highest.”

De filmbewerking van het boek bestaat uit nagesynchroniseerde beelden van echte zeemeeuwen. En veel zonsondergangen. En dat dik anderhalf uur lang. De liefhebber mag hem gerust een keer komen kijken, dan ga ik een boek lezen. Wat wel de moeite waard is, is de soundtrack van de film, van Neil Diamond. Deze zit ik momenteel te beluisteren, en hij klinkt vrij aangenaam, en in ieder geval ontspannend. Het schijnt dat in de jaren zeventig haast iedereen deze elpee in huis had (naast Hotel California natuurlijk).

Update: Vincent vertelde dat hij op de middelbare school bij Engels het hoorspel heeft moeten luisteren. Dus nagesynchroniseerde meeuwen, zonder meeuwen…

Jonathan Livingston Seagull

16 March 2008

Filmpje

21 November 2007

Muppets

Een leuk filmpje, het liedje Fever van Peggy Lee, maar dan uitgevoerd door Rita Moreno en Animal. Waarom heeft dit de hitparade niet gehaald? (En wil iemand dat Spaans even voor me vertalen?)

En dan nu naar de reclame (en nog een muziekje of twee).

20 November 2007

Nieuwjaarsfilm

Veel mensen denken rond Sinterklaas al aan Kerst. Schande! Ik ga echter graag nog een stapje verder, en heb zaterdag met Brenda de klassieke Sovjet-Nieuwjaarsfilm Ironiya sudby (The Irony of Fate) gekeken. Deze film is in Rusland een echte klassieker, en wordt elk jaar op oudjaarsdag wel door een van de staatzenders uitgezonden. Het verhaal is van het niveau Jan Naarding (waarom heeft deze geweldige toneelvereniging geen website?) of, voor niet-Hesselaars, niveau John Lanting: veel deuren die open en dicht gaan, en veel verwarring. Maar het is ook een echte kerstfilm, compleet met bomen—in Rusland zijn het alleen Nieuwjaarsbomen. Een leuk liedje uit de film is: Если у вас нету тёти (als je geen tante hebt). Ik heb het meteen vertaald, met hulp van Brenda, Olga, Rena en Aleksandra:

Als je geen huis hebt

Kan het ook niet afbranden

En je vrouw kan er niet met een ander vandoor gaan

Als je geen vrouw hebt

Als je geen hond hebt

Kan je buurman hem ook niet vergiftigen

En je zult nooit met een vriend vechten

Als je geen vrienden hebt

Het orkest zwelt aan met bassen

De trompettist blaast op zijn trompet

Bedenk voor jezelf, beslis voor jezelf,

Hebben, of niet hebben.

Als je geen tante hebt

Kan je buurman haar ook niet vergiftigen

En je kunt niet doodgaan

Als je niet leeft

Allemaal ondoordringbare logica. Maar ik loop natuurlijk ver op de tijd vooruit: we moeten eerst nog allemaal Alles is Liefde bekijken (beter dan het origineel).