Tammo 80

Home / Weblog / Java / Reizen / Taalverhaspelingen

28 December 2007

Muziekterm

Ik heb een type liedje ontdekt, en zoek er alleen nog een naam voor. Het gaat om liedjes waar, metrisch gezien, de eerste regel zich laat zingen op het hele lied. Eventueel mag die regel ook nog omgekeerd worden. Laat ik een paar voorbeelden noemen:

Erg bekend is natuurlijk Toen wij van Rotterdam vertrokken / Vertrokken wij van Rotterdam. In het hoge noorden kennen we Van Veendam noar Olle Pekel / Van Olle Pekel noar Veendam, beroemd geworden in de uitvoering van het bekende duo Johan en Henk. Chuck had in een film nog het voorbeeld Once I had a sweetheart / A sweetheart once I had. Verder heb ik zelf eens bedacht dat het ook werkt op de hit van Wil Tura: Ik ben zo eenzaam zonder jou (en dat 30 keer).

Verdere voorbeelden van dit genre ken ik eigenlijk niet, wat het ontbreken van een naam voor dit genre wel rechtvaardigt. Als iemand een goede suggestie heeft voor een benaming, of meer voorbeelden, hoor ik het graag.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment