Tammo 80

Home / Weblog / Java / Reizen / Taalverhaspelingen

19 August 2007

Pythagorasbeker

Pythagorasbeker

Vandaag was m’n zwager op bezoek, en die had van vakantie van Samos een prachtige souvenir meegenomen: een Pythagorasbeker. Hieruit drink ik nu een kopje thee. Het leuke van een Pythagorasbeker is dat hij helemaal leegloopt als je hem te vol stopt. Voor een beetje leek is dit al gauw een volslagen raadsel. Om dit raadsel nu eens te ontrafelen heb ik de souvenir snel doormidden gezaagd om onderstaande schematische weergave te maken. Als de beker, zoals links getoond, niet helemaal gevuld is, is er niks aan de hand, het water (of de wijn of thee) blijft in de beker zitten. Doe je de beker echter een tikkeltje voller, dan overstroomt de staander in het midden, en loopt het water er uit. Maar door het hevel-effect blijft het water lopen, net zo lang tot de hele beker leeg is. Zo wordt gulzigheid afgestraft.

Pythagorasbeker

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment