Tammo 80

Home / Weblog / Java / Reizen / Taalverhaspelingen

9 November 2005

Rally

Afgelopen zondag heb ik samen met Jaap de Lions Stamppotrally 2005 gereden. We hadden de mooiste auto: een glimmend zwarte Volvo Amazone. Gelukkig reed Jaap, ik mocht navigeren. Misschien had Jaap dat ook maar moeten doen, ik heb een paar keer links en rechts door elkaar gehaald. Met als gevolg dat we 29e (van de 52) zijn geworden. De tocht voerde – met een bolletje-pijltje systeem – van Erm naar Aalden, Meppen, Westerbork, Dwingeloo, en nog wat plaatsen. Ik heb niet op de plaatsnamen gelet, als navigator moest ik me bezighouden met aanwijzingen als “over 250 meter afslag rechts”, “over 2,3 kilometer op een gelijkwaardige kruising links”, “ho stop, wacht even, tikkie terug Jaap”.

Als wiskundige was ik gevraagd om mee te denken over een van de vragen (als taalliefhebber had ik al over een andere vraag meegedacht). De vraag was: wat is het quotiënt van de som van de cijfers van het nummer van de paddestoel links van de kruising en 3? Vrijwel iedereen had moeite met het bepalen van het quotiënt, maar mijn probleem lag veeleer bij het optellen; uit de som van de cijfers van 284382 kreeg ik 28, en uit het quotiënt dus 9 1/3. Tijdens de bekendmaking van de uitslag werd nog genoemd dat de enige wiskundige niet kon optellen, heel aardig.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment