Set

De bovenstaande kaarten zijn de kaarten van het spel Set. De bedoeling van het spel Set is om in de bovenstaande twaalf kaarten zo snel mogelijk een "Set" aan te klikken. Maar daarover straks meer...

Zoals je misschien al had gezien, heeft elke kaart vier eigenschappen:

Een set bestaat uit drie kaarten waarbij elke eigenschap of verschillend of hetzelfde is. Je zou ook kunnen zeggen dat elke eigenschap in een set bij elk van de drie kaarten hetzelfde of juist helemaal anders is. Laat ik eens een paar voorbeeldjes geven:

Set kaart Set kaart Set kaart Dit is wel een set: op alle kaarten staan twee tekens, de kleur is volledig verschillend, de invulling is verschillend, en de vorm is verschillend.
Set kaart Set kaart Set kaart Dit is geen set: twee kaarten zijn volledig ingevuld, en eentje half. Ze zijn op het gebied van invulling dus niet volledig verschillend, en ook niet gelijk.
Set kaart Set kaart Set kaart Dit is wel een set: de hoeveelheid is gelijk, de kleur is verschillend, de invulling is verschillend, en de vorm is verschillend.

De bedoeling is dus om zo snel mogelijk een set aan te klikken in de bovenstaande kaarten. Dat is best moeilijk! Als je drie kaarten hebt aangeklikt en er gebeurt niks, dan was het waarschijnlijk geen set. Was het wel een set, dan wordt de set van tafel gehaald en worden er drie nieuwe kaarten gedeeld.

Soms kan het voorkomen dat er in de twaalf kaarten op tafel geen enkele set zit. De computer ziet dit automatisch, en deelt dan drie kaarten extra. Als er in de vijftien kaarten die dan op tafel liggen nog steeds geen set zit, is het, helaas, game over.

Je kunt op deze pagina ook valsspelen. Daarvoor is het vraagtekentje rechtsonderin. Er wordt dan een set aangewezen. Een handige manier om een beetje inzicht te krijgen in het spel is om steeds op het vraagteken te klikken.

De bediening van het spel kan ook met het toetsenbord. De Q staat voor de kaart linksbovenin, de W voor de kaart ernaar, de A voor de kaart eronder, enzovoorts. De toets voor het vraagteken is de 4.

De puntentelling van het spel is gelijk aan die van Tatset, een offline Windows-setspelletje, waar deze versie op gebaseerd is. Als je een set meteen ziet, krijg je daarvoor 100 punten. Deze hoeveelheid punten wordt daarna steeds kleiner: per 15 seconde wordt zij gehalveerd, tot een minimum van 1. Als je valsspeelt krijg je voor de volgende set geen punten, maar daarna kan je gewoon verder spelen. Als je drie kaarten aanklikt die geen set vormen, worden er 25 punten van je score afgetrokken.

Op een andere pagina, de TatSet-pagina kun je het spel online tegen anderen spelen.


Sikkels blinken, sikkels klinken
Ruisend valt het graan
Als je iemand weg ziet hinken
Heeft hij 't fout gedaan